Samarbetspartners

LiU Elitidrott LiTHe Vilse Idrottslyftet

LiTHe Syra-löpare dominerar JSM

Publicerad: 2008-08-20 - 00:00 av NN

På JSM i Norrtälje spände LiTHe Syra sina muskler då de plockade hem stora mängder medaljer. Inte mindre än 10 medaljer plockades av Linköpings- och Norrköpingslöparna. Peter Holgersson sammanfattar:

JSM dag 1 - två hindermedaljer till LiU

Fredagen handlade främst om försökslopp undantaget var 2000 m hinder. I klassen M22 tog Y-linjestudenten Fredrik Johansson Växjö en för väntad guldmedalj. Han slog an takten med en fart tills alla släppt och kunde sedan avsluta lite lugnare med tanke på att helgen innehåller ytterligare lopp.
I klassen P19 hinder gick det mycket fort de första varven då Andreas Åhwall Hässelby och Eric Senorski Örgryte drog hårt. På det sista varvet kroknade dock tätlöparna och nyblivne I-linjestudenten Marcus Liwing Gefle IF var nästan ikapp dem på mållinjen. Brons för Marcus i sitt snabbaste hinderlopp någonsin. Detta innebar att LiU Löpning, LiTHe Syra samt OL-korridor 1 och 2 i Linköping kan glädja sig åt hindermedaljer från Norrtälje.

JSM dag 2 - hela fyra 1500-metersmedaljer till LiU

I klassen M22 1500 m sprangs de första varven i ganska beskedlig fart. När 400 m återstod gjorde LiU-löparen Johan Walldén Gefle IF ett distinkt ryck och splittrade klungan fullständigt. Hammarbys Tobias Ekhamre och LiU-löparen Fredrik Johansson gick med. Ordningen stod sig hela vägen mot mål. LiU Löpning och LiTHe Syra kan därmed glädja sig åt Guld till Johan och brons (andra medaljen) till Fredrik Johansson.
I klassen P19 1500 m drog de nyvlivna LiU-studenterna Johan Hydén IK Akele och Erik Johansson Hässelby SK stenhårt från start till mål. Ända in på upploppet var utgången oviss och Erik segrade knappt före Johan, precis som under Inomhus-JSM då dessutom brorsan Kalle Johansson klämde sig in mellan de båda.
I M22 400 m sprang Johan Kågeman en bra final på den yttersta banan - som vanligt lottad på den yttersta banan. Med en fjärde plats och full av mjölksyra väntade några timmar senare försökslopp på 800 m, tillsammans med Johan Walldén som hade sitt 1500-meterslopp i benen. Samma sak för Johan Hydén i P19.

JSM dag 3 - hela fyra medaljer till LiU

Den sista dagen under JSM i friidrott satte punkt för en oerhört framgångsrik helg för LiU Löpning med hela tio medaljer varav sex av ädlaste slag.
I klassen M22 800 m blev det en repris av 1500-metersloppet; LiU:s Johan Walldén Gefle IF säkrade ännu en guldmedalj under en tuff slutspurt mot Hammarbys Tobias Ekhamre. Tyvärr uteblev ännu en förväntad LiU-medalj i M22 800 m då Johan Kågeman fick ont i hälsenan efter lördagens försökslopp (som han vann enkelt) och nu tvingades avstå finalen.
I P19 5000 m Blev det ett lopp av klass; LiU:s Erik Johansson Hässelby SK växeldrog tillsammans med JVM-löparen Mikael Ekwall Strömstad LK. När slutet närmade sig ökade Mikael men då svarade Erik med ännu beskare medicin - en vass långspurt med ett slutvarv på 63 s. Erik tog därmed sitt andra guld och den fina tiden 14:39 är nytt personligt rekord.
I K22 5000 m gjorde LiU:s orienterare Frida Aspnäs premiär på distansen. Det blev bronsmedalj i Fridas första JSM och förhoppningsvis blir det fler starter på löparbanan.
I M22 5000 m tog LiU:s Fredrik Johansson sin tredje medalj på tre finallopp under detta mästerskap. Han segrade efter ett snabbt sista varv och ingen av konkurrenterna hade något att sätta emot i spurten.